De koepel van Brunelleschi
Geniale ideeën kun je maar beter voor jezelf houden
In augustus 1418 wordt er in de Italiaanse stad Florence een architectuurwedstrijd aangekondigd. De winnaar mag de grote koepel ontwerpen voor de Cattedrale di Santa Maria del Fiore. Al sinds 1296 wordt er aan deze magnifieke kathedraal gebouwd en het is eindelijk tijd voor de koepel.
Alleen weet niemand hoe dat moet. Het stadsbestuur wil namelijk een koepel die zo groot is dat deze niet gebouwd kan worden met de bestaande techniek. Men weet niet eens of het bouwen van zo’n grote koepel eigenlijk wel mogelijk is. Het gevolg is dat de kathedraal al decennia lang een ovaal gat in het dak heeft met een doorsnede van 44 meter. Hoe lost het stadsbestuur dit op? Met een architectuurwedstrijd natuurlijk.
De winnaar is een eigenzinnige, halsstarrige maar geniale goudsmid uit Florence genaamd Filippo Brunelleschi. Hij heeft de bijna onbeschofte vrijpostigheid om te beweren dat hij de perfecte koepel kan ontwerpen zonder gebruik te maken van houten steigers om de koepel te ondersteunen. Maar hij weigert om te vertellen hoe hij dit voor elkaar denkt te gaan krijgen. Brunelleschi is namelijk bang dat zijn concurrenten zijn ideeën zullen stelen. Het eerste officiële patent dat ooit wordt toegekend is dan ook aan Brunelleschi voor de uitvinding van een speciale boot om marmer mee te vervoeren.
Het lukt Brunelleschi om de koepel te bouwen en om gaandeweg nieuwe technieken uit te vinden. In de komende eeuwen zal de koepel bijna 600 jaar aan stormen, oorlogen en aardbevingen doorstaan. Tot op de dag van vandaag is het nog steeds de grootste bakstenen koepel die ooit is gebouwd.
Hoe heeft Brunelleschi dit voor elkaar gekregen? Valt er iets te zeggen voor het beschermen van ideeën in plaats van het delen ervan?
Vrijdag 20 september 2019
Van 18:18 tot 20:18 (inloop vanaf 18:00)
Kunst- en Filosofiecafé in Wielercafé Doetinchem, Spinbaan 21c
Vrije bijdrage
Reserveren niet nodig (tenzij je mee wilt eten, om 17.30, voor € 7,50)
Wat wil jij voor jezelf houden?
Foto: De Cattedrale di Santa Maria del Fiore in Florence, door Bruce Stokes onder licentie CC BY-SA 2.0