Selecteer een pagina
adam en eva worden uit het paradijs gestuurd, geschilderd door thomas cole in 1828

De geschiedenis van werk

Imperfecte variatie is beter dan foutloze focus

Als Adam en Eva uit het Paradijs worden gestuurd omdat zij een verkeerde appel hebben gegeten, dan is hun straf: werk. “Met het zweet op je voorhoofd zul je je voedsel eten, totdat je weer terug de grond in gaat,” informeert God hen. Werk is het verschil tussen leven in het Paradijs en de wereld die wij kennen.

Daar komt in de renaissance verandering in. De Italiaanse kunstenaar Michelangelo mag in opdracht van de paus het plafond van de Sixtijnse Kapel schilderen. Hij krijgt volledige creatieve vrijheid en een hoop geld. Daarmee belichaamt hij een nieuwe kijk op werk: werk moet geld opleveren, maar het moet ook creatieve voldoening en betekenis geven.

Dat klinkt ons vandaag de dag bekend in de oren, niet? Maar wat als je geen werk hebt? Of werk waar je helemaal niet blij van wordt? Dan voelt werk eerder als het zwoegen van Adam en Eva dan de levensverrijkende creativiteit van Michelangelo.

Welke betekenis heeft werk allemaal gehad in de loop van de geschiedenis? Wat zijn uitdagingen voor de toekomst van werk? En wat betekent werk in jouw leven?

   Donderdag 18 april 2019
   Van 15:00 tot 18:30 (inloop vanaf 14:45)
    Gruitpoort Doetinchem, Hofstraat 2
   € 39,50
   Reserveren via organisator Platform Bloei

Foto: Adam en Eva worden uit het Paradijs gestuurd, geschilderd door Thomas Cole in 1828