Selecteer een pagina
foto van een kind aan het werk in een katoenfabriek in 1908

De industriële revolutie en de internet revolutie

In de ideale wereld is technologie wijzer dan onszelf, niet alleen maar dienstbaar

De 18e eeuw is de eeuw van de revoluties. In Frankrijk wordt de absolute monarchie afgeschaft tijdens de Franse Revolutie, de Noord- en Zuid-Amerikaanse koloniën worden onafhankelijk van respectievelijk Groot-Brittannië en Spanje tijdens de Amerikaanse en Latijns-Amerikaanse Revoluties, en in Haïti vindt de enige succesvolle slavenopstand plaats tijdens de Haïtiaanse Revolutie. Maar geen van deze revoluties benadert de impact van de grootste van hun allemaal: de industriële revolutie.

Vóór de 18e eeuw houdt 80% van de wereldbevolking zich bezig met landbouw om zichzelf en de andere 20% in leven te houden, komt de gemiddelde levensverwachting nooit uit boven de 35 jaar of onder de 25 jaar, kan niemand sneller reizen dan te paard, en bezit niemand ook maar één voorwerp dat buiten haar of zijn leefgemeenschap is gemaakt.

De industriële revolutie brengt hier gigantische veranderingen in: kinderen kunnen naar school gaan, werknemers worden beschermd door vakbonden, mensen worden ouder, rijker en krijgen toegang tot gezondheidszorg. Er is echter ook een prijs: werkdagen zijn lang, er is veel kinderarbeid, de wereldbevolking groeit enorm, en de gezondheid van de planeet wordt slechter.

Vandaag de dag begeven ook wij ons midden in een revolutie: de internet revolutie. Net als de industriële revolutie heeft ook deze revolutie grote voordelen en nadelen. De voordelen zijn duidelijk: toegang tot een bijna oneindige stroom aan informatie en entertainment, snelle communicatie via WhatsApp en e-mail, en geweldige hulp bij navigatie door middel van GPS. De nadelen zijn echter minder duidelijk en meer onderaards.

Wat gebeurt er allemaal tijdens de industriële revolutie in Groot-Brittannië? Waarom vindt de industriële revolutie eigenlijk in Groot-Brittannië plaats en niet in China of in India? Wat zijn de nadelen van onze huidige internet revolutie? En wat is de rol van technologie in jouw leven?

Foto: Een kind aan het werk in een katoenfabriek in 1908