Selecteer een pagina
abraham lincoln, twee maanden voor zijn dood, archives new zealand onder licentie cc by 2.0

De laatste jaren van Abraham Lincoln

Strengheid en vriendelijkheid zijn allebei belangrijk

Op 4 maart 1861 wordt Abraham Lincoln verkozen tot president van de Verenigde Staten van Amerika. Op dit moment heerst er grote, politieke verdeeldheid in het land. In de aanloop naar de verkiezingen toe is Lincoln een relatief onverwachte kandidaat. Maar hij wordt gezien als de beste persoon om de verschillende wereldbeelden met elkaar te verzoenen.

Vijf weken na de verkiezing van Lincoln start de Amerikaanse Burgeroorlog. Wat in eerste instantie een klein en kort dispuut lijkt, groeit uit tot een bloedige patstelling zonder einde in zicht. Pas vier jaar later eindigt de burgeroorlog met de overgave van generaal Robert E. Lee in Virginia.

Vijf dagen daarna, op Goede Vrijdag 14 april 1865, probeert Abraham Lincoln voor het eerst weer een beetje te ontspannen. Hij gaat samen met zijn vrouw Mary naar het theater. Daar wordt hij doodgeschoten door de beroemde acteur John Wilkes Booth.

De laatste jaren – en de dood – van Abraham Lincoln zijn innig verbonden met de burgeroorlog. Wat speelt er in het 19e–eeuwse Amerika dat leidt tot deze oorlog? Wat is de rol van Abraham Lincoln in dit conflict? Waarom ziet John Wilkes Booth het als enige oplossing om Lincoln te doden? En hoe ga jij ermee om als iemand een andere kijk op de wereld heeft dan jij?

Foto: Abraham Lincoln, twee maanden voor zijn dood, Archives New Zealand onder licentie CC BY 2.0