Selecteer een pagina
cheng i sao, geïllustreerd door hgn trung, met toestemming gebruikt

De meest succesvolle piraat ooit

Soms is het goed om de regels te breken

De meest succesvolle piraat aller tijden is nooit in de Caraïbische Zee geweest. Ook is deze piraat geen man. Nee, de meest succesvolle piraat ooit is een vrouw uit China.

Zhèng Yī Sǎo (鄭一嫂), geboren in 1775 in de zuidelijke havenstad Kanton, leidt op haar hoogtepunt een vloot van zeker 40.000 – maar misschien wel 60.000 – piraten. In contrast met deze aantallen beschikken legendes zoals Zwartbaard, Henry Morgan en Bartholomew Roberts op hun hoogtepunt slechts over 10 schepen in het 17e-eeuwse Caraïbisch gebied, waar in totaal niet meer dan 6.000 piraten actief zijn.

In het typische piratenverhaal breekt iemand de regels, wordt een piraat, is een korte tijd rijk en beroemd, maar sterft bijna altijd jong in een gevecht of aan de galg. Cheng I Sao is een zeldzame uitzondering. De Chinese overheid wordt namelijk door haar op de knieën gebracht, in plaats van andersom, en smeekt haar om alsjeblieft te stoppen en een vreedzame oplossing aan te nemen. Die neemt zij wijselijk aan, waardoor Cheng I Sao na haar piratencarrière een ongebruikelijk kalm en vreedzaam leven leidt en uiteindelijk rustig sterft in bed, omringd door familie en vrienden, op 69-jarige leeftijd.

Hoe heeft zij dit voor elkaar gekregen? Wat speelt er in het 18e-eeuwse China waardoor piraterij zo groot heeft kunnen worden? En is het soms goed om de regels te breken?

Foto: Cheng I Sao, geïllustreerd door Hgn Trung, met toestemming gebruikt