Ernest Shackleton en de zuidpool
Een goede leider geeft je het gevoel dat het goed komt
Hoewel de oude Grieken al het bestaan vermoeden van een continent op het zuidelijk halfrond, wordt de zuidpool pas in 1820 ontdekt. Daarmee is de zuidpool het laatste stuk land dat door mensen in kaart wordt gebracht.
Dat is niet voor niets. De zuidpool is een van de meest ruige, moeilijke en afgelegen plekken op aarde. In de 19e eeuw weet men zelfs nog meer van de maan dan van het zuidpoolgebied en het zal nog tot 2009 duren voordat er meer mensen op de beroemde Beardmore gletsjer hebben gestaan dan op de maan.
Er zijn dan ook vele doden gevallen tijdens de verschillende pogingen om de zuidpool te bereiken, met als beroemdste voorbeeld de Britse marineofficier Robert Falcon Scott en zijn team in 1912 en als meest recente voorbeeld de Britse luitenant-kolonel Henry Worsley in 2016.
Een grote uitzondering is echter de Ierse kapitein in de koopvaardij Ernest Shackleton. Hoewel hij er nooit in is geslaagd om de zuidpool te bereiken, is hij een van de weinige poolverkenners onder wiens leiding er nooit iemand is overleden.
Hoe heeft hij dat voor elkaar gekregen? Wat maakt dat hij in uiterst barre omstandigheden en ondanks enorme tegenslagen toch zijn bemanning weet te inspireren om optimistisch te blijven? Wat is de aantrekkingskracht van zo’n koude plek als de zuidpool? En wat betekenen winter en kou voor jou?
Van 18:18 tot 20:18 (inloop vanaf 18:00)
Kunst- en Filosofiecafé in Wielercafé Doetinchem, Spinbaan 21c
Vrije bijdrage
Reserveren niet nodig (tenzij je mee wilt eten, om 17.30, voor € 7,50)
Wat betekenen winter en kou voor jou?
Foto: Ernest Shackleton wordt uitgezwaaid door zijn bemanning op Elephant Island, foto Frank Hurley