Genghis Khan en Mongolië
Trots is moeilijker om te bedwingen dan een wilde leeuw
Het Mongoolse Rijk was het grootste aaneengesloten rijk dat de wereld ooit gezien heeft, groter dan dat van Alexander de Grote en veel groter dan dat van de Romeinen. In geschiedenisboeken wekken Genghis Khan en de Mongolen een beeld op van iets wat je overkwam, als een storm uit het Oosten of een moesson die insloeg. Zij hebben een niet al te beste naam. Sterker nog: zij staan vooral bekend als bloeddorstige barbaren.
Maar is dit beeld terecht? Want het fascinerende levensverhaal van Genghis Khan wordt hierbij te vaak vergeten. Toen hij 9 jaar oud was, bestond zijn land niet alleen uit een groot aantal rivaliserende stammen die een lange geschiedenis van onderlinge conflicten hadden, maar overleed ook zijn vader en werd hij samen met zijn moeder en broertjes verbannen uit zijn stam omdat zijn stamgenoten niet langer voor hen konden zorgen.
Hoe is Genghis Khan in hemelsnaam vanuit deze situatie de leider van het grootste rijk ooit geworden?
Hij zei eens: “Het veroveren van een land is niet hetzelfde als het veroveren van een leger. Het veroveren van een leger doe je door middel van superieure tactieken en vaardigheden. Maar het veroveren van een land kan alleen door het veroveren van de harten van de mensen.” Kortom: je moet de mensen iets beters geven dan wat hun eigen leiders bieden. Genghis Khan gaf niet om rijkdom of om afkomst. In plaats van persoonlijke rijkdom te vergaren gaf hij alle welvaart die hij in zijn bezit kreeg weg aan het volk. Ook kreeg letterlijk iedereen die op een bepaald gebied begaafd was een eerlijke plek in zijn rijk.
Waarom heeft Genghis Khan dan toch zo’n slechte naam gekregen?
Foto: Genghis Khan, geschilderd na zijn dood onder toezicht van kleinzoon Khubilai