Selecteer een pagina
de wilde jacht van odin, ook wel bekend als de rit van asgaard, geschilderd door peter nicolai arbo in 1872

Helden uit de Noordse Mythologie

Vecht dapper tegen het onvermijdelijke

Dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag: alle vier deze dagen zijn vernoemd naar helden uit de Noordse Mythologie.

Dinsdag (Oudhoogduits: ziestag, Oudnoors: týsdagr) is de dag van de eenhandige god Tyr (Oudhoogduits: Zio, Oudnoors: Týr). Tyr is zijn rechterhand kwijtgeraakt toen hij deze liet afbijten door de reuzenwolf Fenrir.

Woensdag (Oudhoogduits: wōtanstag, Oudnoors: óðinsdagr) is de dag van de eenogige oppergod Odin (Oudhoogduits: Wōtan, Oudnoors: Óðinn). Odin is op een constante zoektocht naar wijsheid en kennis. Hij heeft zijn oog opgeofferd om een slokje water te mogen drinken uit de bron van de wijze Mimir. Maar Odin heeft een verborgen agenda. Al die kennis en wijsheid kan hem misschien helpen om zijn voorspelde dood tijdens Ragnarǫk te voorkomen. Ragnarǫk is de grote en onvermijdelijke eindstrijd tussen de goden en de jǫtnar (meestal ietwat ongelukkig vertaald als reuzen) waarin alle goden, inclusief Odin, om zullen komen.

Donderdag (Oudhoogduits: donarstag, Oudnoors: þórsdagr) is de dag van de meest populaire god Thor (Oudhoogduits: Donar, Oudnoors: Þórr). Thor is de zoon van Odin en is de god van de gewone man en vrouw. Hij is een harde werker, een geweldige vechter – met zijn beroemde hamer Mjollnir – en een geweldig feestbeest.

Vrijdag (Oudhoogduits: frījetag, Oudnoors: frjádagr) is de dag van de godin Frigg (Oudhoogduits: Frīja, Oudnoors: Frigg). Frigg is de vrouw van Odin. Helaas zijn er maar weinig verhalen bewaard gebleven over Noordse godinnen. Het is nog steeds een open vraag of dit nu komt omdat er vroeger gewoon weinig verhalen over godinnen verteld werden in Scandinavië, voor de komst van het Christendom, of omdat de Christelijke schrijvers – die al deze verhalen zijn gaan opschrijven in de 13e eeuw in IJsland – ze niet hebben bewaard.

Hoe zijn deze verhalen in IJsland terecht gekomen? Waar gaan ze over? Wat is de rol van de nog niet genoemde listige god Loki, die misschien wel de meest fascinerende god is van allemaal? Zijn deze verhalen relevant voor ons vandaag de dag? En hoe ga jij om met iets onvermijdelijks?

Foto: De Wilde Jacht van Odin, ook wel bekend als De Rit van Asgaard, geschilderd door Peter Nicolai Arbo in 1872