Selecteer een pagina
het orakel van delphi in gesprek met aegeus, afgebeeld op een griekse vaas uit de 5e eeuw voor onze jaartelling, door zde onder licentie cc by-sa 4.0

Het orakel van Delphi

Religie gaat niet om wat je gelooft, maar om wat je doet

Op de flank van de berg Parnassus, in het midden van Griekenland, ligt een klein plaatsje genaamd Delphi. Vandaag de dag is Delphi een rustige en sereen mooie plek die slechts bestaat uit enkele ruïnes. Maar twee en een half duizend jaar geleden is dit de meest heilige plek ter wereld.

Mensen uit alle hoeken van de klassieke wereld komen naar de tempel van Apollo toe om advies te vragen aan de mysterieuze priesteres aldaar: het orakel van Delphi.

Deze bijzondere vrouw geeft namens de god Apollo advies aan mensen over wat ze moeten doen, of juist laten, in hun dagelijks leven. Voor de Grieken gaat religie – je verbonden voelen met iets dat groter is dan jezelf – namelijk niet om wat je gelooft, maar om wat je doet.

Wat moet je dan doen volgens de oude Grieken? Hoe is Delphi zo’n belangrijke plaats geworden? Hoe zit de Griekse godenwereld eigenlijk in elkaar? En wat betekent religie voor jou?

Foto: Het orakel van Delphi in gesprek met Aegeus, afgebeeld op een Griekse vaas uit de 5e eeuw voor onze jaartelling, door Zde onder licentie CC BY-SA 4.0