Selecteer een pagina
mary shelley, geïllustreerd door ramona kaulitzki, auteursrecht the bright agency

Mary Shelley en Frankenstein

Wees voorzichtig met wetenschap

In 1815 barst er in Indonesië een vulkaan uit. De uitbarsting is zo groot dat iedereen op de wereld er iets van merkt. Het jaar erop daalt bij voorbeeld wereldwijd de temperatuur tussen de 2 en 3 graden. 1816 wordt dan ook bekend als het Jaar Zonder Zomer.

De zomervakantie van dat jaar brengt de 18-jarige Mary – die dan nog haar geboortenaam Godwin heeft – door in Zwitserland. Samen met haar toekomstige echtgenoot, de beroemde dichter Percy Bysshe Shelley, bezoekt zij daar de nog beroemdere dichter Lord Byron.

Zij brengen de koude en stormachtige avonden door met het vertellen van spookverhalen aan elkaar. Ook praten zij over recente wetenschappelijke ontwikkelingen, zoals de ontdekking van de Italiaanse arts Luigi Galvani dat je de pootjes van een dode kikker kunt laten bewegen met behulp van elektriciteit.

Op een van de avonden stelt Lord Byron voor: “Laten we allemaal een spookverhaal schrijven!” Die avond gaat Mary naar bed en stelt zich voor hoe het zou zijn voor een wetenschapper om daadwerkelijk iets tot leven te brengen. De daaropvolgende maanden werkt zij haar idee uit tot het beroemde boek Frankenstein.

Victor Frankenstein is een wetenschapper die een schepsel maakt uit allerlei verzamelde botten en lichaamsdelen. Met behulp van elektriciteit brengt hij het tot leven. Het schepsel is ontzettend aardig en zorgzaam en wil heel graag deel uitmaken van een warm en huiselijk gezin. Maar Frankenstein schrikt zo erg van wat hij heeft gedaan dat hij spijt krijgt en het schepsel volledig in de steek laat.

Aan zijn lot overgelaten dwaalt het schepsel rond, op zoek naar goedheid en gezelschap. Maar overal waar hij komt, schrikken de mensen van zijn uiterlijk en wordt hij buitengesloten. Door alle eenzaamheid en isolatie verandert het schepsel langzaam van een goedaardig wezen in een kwaadaardig monster. “Ik was liefdadig en goed;” zegt hij: “ellende maakte mij een wreedaard.”

Hoe loopt het verhaal af? Welke thema’s zitten er allemaal in dit prachtige verhaal? Hoe heeft Mary Shelley op haar 18e zo’n meesterwerk kunnen schrijven? Hoe verloopt haar verdere leven? En hoe ga jij om met spijt?

   Dinsdag 5 oktober 2021
   Van 20:00 tot 22:00
    ZINiN Bibliotheek Nijverdal, Willem Alexanderstraat 7
   € 7,50 (voor leden € 5,00)
   Reserveren via deze link
   Hoe ga jij om met spijt?

Foto: Mary Shelley, geïllustreerd door Ramona Kaulitzki, auteursrecht The Bright Agency