Selecteer een pagina
de eerste thanksgiving in 1621, geschilderd door jean ferris in 1915

Het mooie begin van Amerika

Volg niet altijd je eerste impuls bij een eerste kennismaking

Na een lange zeereis bereiken 102 gevluchte Engelsen eindelijk de oostkust van Noord-Amerika in het najaar van 1620. Vanwege hun radicale geloof zijn zij niet langer welkom in Europa. De komende strenge winter en het gebrek aan de juiste landbouwkennis van dit nieuwe land zorgen ervoor dat 45 van de reizigers overlijden.

Ondertussen worden zij vanachter struiken en bomen, vanaf een veilige afstand, goed in de gaten gehouden door een van de vele Indianenstammen die in Noord-Amerika leven: de Wampanoag. Hun opperhoofd, Massasoit, heeft het laatste woord in wat ze zullen doen met deze vreemde, nieuwe mensen. Zal hij ze wegsturen? Of negeren? Of juist doden?

Massasoit besluit om de Engelsen te helpen. Hij laat hen zien hoe ze in dit nieuwe land voor zichzelf kunnen zorgen. De twee groepen mensen lijken een onwaarschijnlijk koppel. Toch ontstaat er een bijzonder contact dat in de zomer van 1621 zal uitmonden in een gezamenlijk feest waarop dank wordt gezegd voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen. Dit zal later de nationale feestdag van Thanksgiving worden.

Waarom besluit Massasoit om de Engelsen te helpen? En waarom besluiten de Engelsen om deze hulp te accepteren? Hoe ga jij om met een eerste kennismaking?

Foto: De eerste Thanksgiving in 1621, geschilderd door Jean Ferris in 1915