Selecteer een pagina
foto van het skelet van een uitgestorven buidelleeuw in de naracoorte grotten in australië

Uitsterving

Het verdwijnen van oude dingen maakt ruimte voor nieuwe dingen

Net zoals elk individueel mens geboren wordt, een tijdje leeft en uiteindelijk sterft, zo heeft ook elke dier- of plantensoort in haar geheel een geboorte, leeft voor een tijdje en sterft uiteindelijk weer uit.

Een dier- of plantensoort leeft namelijk gemiddeld zo’n 4 miljoen jaar. Het kan iets korter duren of iets langer, maar als je een lijst zou maken van alle dier- en plantensoorten die we tot nu toe kennen, dan is tussen de 95 en 99% daarvan uitgestorven.

Sterker nog, vanaf het ontstaan van de eerste planten en dieren – zo’n 800 tot 600 miljoen jaar geleden – is het zelfs vijf keer voorgekomen dat bijna alle planten en dieren zijn uitgestorven in een massa-extinctie.

Uitsterving is dus eigenlijk heel normaal. Bovendien creëert het uitsterven van oude dingen ruimte voor het ontstaan van nieuwe dingen, nieuwe dier- en plantensoorten. Evolutie en uitsterving zijn met elkaar in balans.

Toch vinden mensen – ikzelf ben daar één van – het vreselijk als iets ophoudt te bestaan. Ik deed bij voorbeeld vroeger graag boodschappen bij de C1000, keek met veel plezier naar Wordt Vervolgd met Han Peekel, en was altijd blij verrast met een platen- en cd-bon voor mijn verjaardag. Dat bestaat allemaal niet meer. Best jammer.

Maar ik hoef ook niet meer de hele dag met een cassetterecorder klaar te zitten en te wachten tot mijn favoriete liedje eindelijk op de radio komt zodat ik het kan opnemen (en te hopen dat niemand er doorheen gaat praten), ik hoef geen glas met sigaretten meer naast de blokjes kaas en plakjes leverworst op de verjaardagstafel te zetten, en ik hoef ook niet meer naar de tv te lopen om ‘m op een andere zender te zetten. Dat bestaat allemaal ook niet meer. Best fijn.

Hoe ga jij ermee om als iets ophoudt te bestaan? Waarom sterven dier- en plantensoorten eigenlijk uit? Hoe kan het dat vijf keer bijna alle planten en dieren er niet meer waren geweest? En zijn wij mensen vandaag de dag de zesde massa-extinctie aan het veroorzaken?

Foto: Het skelet van een uitgestorven buidelleeuw in de Naracoorte grotten in Australië