Selecteer een pagina
schilderij het roeren van de oceaan van melk, door de aziatische curator van het museum voor schone kunsten in san diego onder licentie cc by-nc-nd 2.0

De vergeten functie van mythologie

Mythen zijn de beste manier om informatie te onthouden

In onze tijd van woordenboeken, Wikipedia en andere technische hulpjes voor het geheugen kunnen wij ons bijna niet meer voorstellen dat er ooit een tijd is geweest waarin alles wat een mens kon weten, was wat hij of zij kon onthouden.

De oudste geschreven teksten dateren van zo’n 5.200 jaar geleden, maar wij mensen zijn misschien al wel 100.000 jaar met elkaar aan het praten.

In deze niet-geletterde tijd kun je het je niet veroorloven om informatie te onthouden die ofwel nutteloos ofwel onbegrijpelijk is. Mythen zijn de beste manier om echte informatie over echte gebeurtenissen te onthouden en te preserveren, generatie na generatie.

Wij zijn echter al zo lang geletterd dat wij zijn vergeten hoe mythen de realiteit coderen. Hoe slaan niet-geletterde mensen informatie op en hoe brengen zij deze informatie over op anderen? Hoe wordt informatie compact samengevoegd tot een verhaal? En wat is de rol van verhalen in jouw leven?