Selecteer een pagina
wilfred thesiger in de woestijn, auteursrecht pitt rivers museum, universiteit van oxford

Wilfred Thesiger en de Arabische Woestijn

Met moderniseren verlies je ook goede dingen

De Engelsman Sir Wilfred Thesiger is misschien wel de laatste in de grote traditie van de ontdekkingsreizigers. Geboren in Ethiopië en opgegroeid in Engeland brengt Thesiger een derde van zijn leven door in plaatsen waar men nog nooit een verbrandingsmotor heeft gehoord.

In Noord-Kenia leeft hij met de Samburu nomaden, in Zuid-Irak met de unieke Ma’dān Moerasarabieren, en in de woestijnen van Arabië maakt hij zijn meest beroemde reizen. Want vlak na de Tweede Wereldoorlog leeft Thesiger vijf jaar als woestijnbewoner met de Bedoeïenen in de grootste zandwoestijn ter wereld: het Lege Kwartier.

“Hier had ik een vrijheid gevonden die in de beschaafde wereld onverkrijgbaar was; een leven ongehinderd door bezittingen, aangezien alles dat geen noodzakelijkheid was, een last was.” Zo schrijft hij in zijn prachtige boek Arabian Sands.

“Je hebt slechts de kleren waar je in opstaat; een lendendoek en daaroverheen een lang, wijd, Arabisch gewaad, vastgemaakt om je middel met een patroonriem en een, met zilver omhulde, dolk. Je hebt een doek om je hoofd en niets om je voeten, een geitenvel voor water en nog eentje met wat meel, gedroogd vlees en misschien wat dadels erin. Je slaapt gewoon op de grond naast je kameel, waar je ook bent.”

Thesiger vindt een bijzonder soort kameraadschap te midden van de woestijnbewoners: “Zoals alle Arabieren, zijn de Bedoeïenen een heel vriendelijk volk. Het is onmogelijk om eenzaam te zijn onder hen.” Later zal hij dan ook zeggen: “Hoe harder het leven, hoe fijner het type.”

De ontdekking van olie op het Arabisch schiereiland zal echter voor ingrijpende veranderingen zorgen. Het nomadische leven dat duizenden jaren heeft bestaan, zal in slechts enkele decennia helemaal verdwijnen. Hoe kijkt Thesiger naar deze veranderingen? Hoe ziet het leven van een mens, vóór de komst van industrie, eruit? Hoe zit het Midden-Oosten van vandaag eigenlijk in elkaar? En wat betekenen zomer en hitte voor jou?

   Zondag 20 december 2020
   Van 18:18 tot 19:18 (digitale inloop vanaf 18:00)
    Online vanuit het digitale Wielercafé Doetinchem
   € 5,00
   Reserveren via Kunst- en Filosofiecafé Doetinchem
   Wat betekenen zomer en hitte voor jou?